Siirry sisältöön
Työn osaajat työnhaku
Takaisin

Melkein ensimmäinen työnhaku

Vaikka näin helmikuun alussa Suomessa paukkuu vielä pakkanen ja suuri osa maasta on paksun lumipeitteen alla, suuntaavat monet opiskelijat jo katseensa tulevaan kesään. Kesätöitä pitäisi löytää, jotta kesälläkin olisi jotain laitettavaa leivän päälle. Osalla opiskelijoista kesätyöpaikka järjestyy suhteellisen helposti, jos kokemusta on karttunut jo aiempina vuosina. Mutta miten löytää kesätöitä, jos aiempaa työkokemusta ei juurikaan ole kertynyt, ammatillinen koulutus on kesken, eikä opiskelupaikkakunnalla välttämättä ole kovinkaan kattavaa tuttavaverkostoa, josta töitä voisi ”suhteilla” löytyä?

Työhakemuksen huippukohdat

Olipa työhakemus sitten lomakepohjainen tai itse vapaasti kirjoittamasi on tärkeintä, että hakemus on selkeä. Ammattirekrytoijat käyvät päivittäin läpi suuria määriä hakemuksia, joten tekstistä on tultava selville nopealla silmäyksellä; kuka olet, mitä teet, millaista työtä haet ja miksi sinut kannattaisi valita. Työnantaja haluaa nähdä työhakemuksestasi, että sinulla on motivaatio ja asenne kohdillaan.

Meillä StaffPointilla käydään aina ensin läpi aiemmat hakemukset ennen uuden työpaikkailmoituksen laittamista sivuillemme. Niinpä on todella tärkeää, että kerrot hakemuksessasi kaikki suorittamasi ensiapukurssit, järjestysmieskoulutukset, hygieniapassit, tulityökortit yms. vaikkei niitä suoranaisesti hakemassasi tehtävissä vaadittaisiinkaan. Monet teollisuuden ja logistiikka-alan työpaikat sijaitsevat hankalien kulkuyhteyksien päässä, mainitse siis mikäli sinulla on ajokortti ja mahdollisuus käyttää omaa autoa työmatkoihin.

Mikäli työkokemusta ei ole vielä kertynyt kovinkaan paljoa, kannattaa työhakemukseen laittaa kaikki lyhyetkin työsuhteet. Työn ei tarvitse olla palkkatyötä, joten vapaaehtoistöistä ja oppilaitosten harjoittelujaksoista kannattaa myös ehdottomasti kertoa! Pelkkä tehtävänimike ei useinkaan anna riittävää kuvaa kokemuksestasi, joten kerro myös lyhyesti, mitä kaikkea työ piti sisällään.

Hyvin tehty työ auttaa aina seuraavan työpaikan saamisessa. Kysy aiemmalta esimieheltäsi tai työharjoittelun ohjaajaltasi suostumusta suosittelijaksi ja merkitse hänen yhteystietonsa hakemukseesi.

Erityisesti opiskelijat hakevat usein töitä monelta eri paikkakunnalta. Meillä StaffPointillahan se onnistuu yhdellä hakemuksella, mutta jos asut kaukana työnhakualueestasi, hakemuksessa kannattaa kertoa, miten ajattelit hoitaa asumisen. Oletko esimerkiksi tulossa kotiseudulle, työpaikan lähelle kesäksi opiskelupaikkakunnaltasi?

Rohkeasti haastatteluun

Kun haet töitä, kannattaa vastata puhelimeen – myös yritysnumeroihin! Vastaa asiallisesti omalla nimelläsi ja hakeudu puhumaan mahdollisimman rauhalliseen paikkaan. Huomioi, että hakuprosessin ensimmäinen vaihe voi olla myös videohaastattelu. Tällöin haastattelukutsu saattaa tulla suoraan sähköpostiisi. Videohaastatteluun voit vastata helposti myös mobiililaitteella ja vastaukset voit nauhoittaa halutessasi useampaan kertaan.

Onnea! Olet yksi sadoista, jotka haastattelemme kesäajan työpaikkoihin. Ole täsmällinen. Haastattelusta myöhästyminen tarkoittaa pääsääntöisesti menetettyä työpaikkaa, sillä töihinkin on tultava ajoissa. Ethän myöskään saavu paikalle tuntia etuajassa. Muista laittaa puhelin äänettömälle.

Jännittäminen ei haittaa, eikä sitä tarvitse hävetä. Rekrytoija toivoo sinun olevan hyvä hakija, eikä hän halua sinun epäonnistuvan. Motivoitunut hakija myös yleensä jännittää enemmän kuin sellainen, jolle juuri tällä haastattelulla ei ole niinkään suurta merkitystä.

Haastattelussa tärkeintä on läsnäolo ja ensivaikutelma. Ole oma itsesi; hymyile ja esittäydy. Kättele jämäkästi. Vakuuta rekrytoija siitä, että mainio asenteesi korvaa kokemuksen puutteen. Yritä olla aktiivinen. Esitä edes muutamia kysymyksiä, jotka olet miettinyt valmiiksi ennen haastattelua. Rentoudu.

Onnea työnhakuun!
Ps. Usein töissä on mahdollista jatkaa kesäkauden jälkeenkin esimerkiksi osa-aikaisesti. Kiinnostaisiko?